Monday, May 11, 2009

kAyUHan PraDAs (Commercial Radio Club) from PutraJAYA ke Melaka

Assalamualaikum
Salam Sejahtera...

arrrrr.....baru rasa lega nak menaip, dalam post kali nie saya berasa seronok dimana Kayuhan kali ke dua saya ikut dengan PRADAS ini yang mana agak dekat sedikit tapi banyak pengajaran yang saya belajar..cuma effect pada kesihatan saya juga..dimana tak tido lebih dari 24JAM dan terus ikut dia orang kayuh...sama juga Kayuhan PRADAS yang pertama...padan muka saya sendiri..sakit macam2...sape suruh cari penyakit..

ok Perjalanan saya kali ini Jam 5 pagi dan barunya bermula HUJAN yang sungguh lebat di Rumah terus naikkan basikal ke atas kereta 9W2ENE-bang Zaini(EiNE) dan terus ke rumah 9W2LLR untuk ambil beliau dan menaikkan basikal beliau yang frame baru (SCOTT tuuu...) dalam hujan yang lebat...ALHAMDULILLAH sesudah naikkan basikal dan check semua ikatan pada bracket basikal..terus masuk kedalam kereta yang agak basah...dan terus kan perjalanan ke PUTRAJAYA untuk mengikuti acara Kayuhan PRADAS 2 ke Melaka.sebelum sampai nasib baik kami singgah di RNR NILAI..dok pekena nasi Lemak bungkui...hampir2 kena sakit perut...tapi malas nak bukak seluar ketat(seluar basikal) terus sampai ke PUTRAJAYA..mula2 tengok ramainyer pengayuh2 yang datang...tapi bila dah jumpa kaki kayuh yang saya pernah berkayuh dengan beliau semasa Kayuhan PRADAS 1..rasa lega hati..iaitu 9w2YR,9m2??,9w2??? Hamzah...pastu geng TV pun datang,member gak tu 9w2CKH and the geng..dan ramai lagi..tujuan saya turut serta kerana nak jumpa seseorang dalam PRADAS ini...dapat pun jumpa beliau..so dah tahu semua cerita masalah isu yang terbaru tentang HAM di MALAYSIA ini yang buat seseorang ini MERAJUK....

ok cerita dulu Kayuhan ini...dimana kami bermula kayuh lebih kurang jam 8.30 Pagi...dan terus ke Kota WARISAN...ingat plak rakan lama saya 9w2A?L...tapi tak dan nak call dia...dia pun dah lama senyap..ntah ape kena ntah...so berhenti check point pertama...sungguh seronok dimana jarak kali ini boleh dikatakan bersesuaian dengan event kayuh ini...cuma agak lama juga berhenti..sempat pekena sebatang...fuis..! fuiss!! LAYAN....!!!!

teruskan kayuh ke SEPANG..dan kami berhenti di check point ke-dua, dimana basikal semua diangkat untuk mengelakkan bukit Pelanduk yang agak tinggi.tapi masih ada lagi yang pengayuh2 nak tawan itu bukit...dapat saya eskot satu pengayuh dari Seri GOMBAK...dimana beliau terkejut ngan bukit itu yang agak tinggi..so dia pun cangkukkan tangan di kereta kami..dan saya saling membantu beliau untuk sampai ke check point berikutnya di LUKUT...sampai disana terus turunkan basikal...dan basikal frame SCOTT baru tu plak tayar lembik.owner dia lah tak nak pam dulu...so sempat pergi pam kat kedai tayar..nasib baik tokey kedai tu sporting..

kemudian kami teruskan kayuh ke BT. ompek (Batu 4) Teluk Kemang,PD pada check point berikutnya..ketika itu matahari telah hampir tegak di atas kepala..saya masih lagi mampu untuk berkayuh ke check point berikutnya..kerana saya telah nekad untuk habis kayuh dalam event kali ini...apabila sampai di check point Teluk Kemang..ada makan tengahari dan dapat den berjumpo ngan warigh den 9w2TBD...yang den selalu QSO ngan dio tu ah...hehehehe...sambil dapatkan minuman...apabila badan agak reda..terus santap makanan yang telah disediakan...habis plak tu...sebelum makan tu ada 2 orang pengayuh OKU(Orang Kurang Upaya) pun turut makan sebelah saya..saya tak pasti adakah beliau itu cacat pelihatan sepenuhnya atau pun rabun...so seronok makan di dampingi dua orang pengayuh OKU ini.sempat saya sediakan kedua2 pengayuh OKU ini air SIRAP untuk beliau...sambil makan..sambil berborak dengan abg2 OKU nie...OK nie ada saya nak lepaskan perasaan saya sedikit..sewaktu kami sedang santap...ada seorang mamat nie..saya tak berapa kenal..tapi ada callsign amatur...dimana pada mulanya saya seronok berkayuh dengan beliau kerana sungguh peramah...tetapi sewaktu sedang kami santap itu bersama didampingi abg2 OKU saya ini saya terkilan dimana beliau mengatakan kayuhan ini seronok..cuma ada orang2 OKU yang mana agak tertinggal dibelakang..dan beliau agak tertekan kerana penat untuk berkayuh bersama mereka...dan kelihatan abg2 OKU saya ni berasa sedih sambil makan...ikutkan hati saya nak aje *&%#$@&* mamat nie....tapi dipikirkan faktor umur dan saya tidak mahu merosakkan majlis kayuh ini...saya sediakan tisu buat diri saya sendiri dan abg2 OKU saya itu untuk melegakan hati mereka...kemudian saya buat lawak kembali dan kata2 semangat buat abg2 OKU saya ni untuk santap semula dengan hati yang ceria seperti sedia kala...

*buat abg tu...saya harap anda memahami perasaan orang lain...sewaktu beliau mengata itu mungkin beliau tidak perasankan abg2 OKU saya sedang santap bersama beliau.tetapi dibelakang agak tersorok.jangan lupa abg2 OKU nie walaupun tidak dapat melihat..tapi mereka masih boleh mendengar...dan walaupun mereka ini golongan OKU iaitu semua mengenali *Orang Kurang Upaya*...tetapi mereka adalah golongan (Orang Kuat Usaha) ......

***walaupun mereka tak larat nak kayuh macam anda semua..tapi mereka masih ingin teruskan USAHA mereka untuk habiskan berkayuh...walaupun dengan basikal *TANDEM*..
so saya sendiri memahami dimana setiap orang ada cara masing2..dan maybe waktu itu stress dimana cuaca agak panas..dan paham2 lah kat PD..tepi pantai..memang lah panas LAUT tuuuu...tapi memahami lah perasaan orang lain...setiap orang ada kelebihan tersendiri..dan setiap orang ada kekurangan masing2...maybe hari ini, hari kita...tapi esok lusa..kita tak tahu...

ok..dah.... dah...nak menangis pun ada...menangis kerana terkilan...ada juga orang yang tak berperikamanusian dan tidak memahami perasaan orang lain...

Lagu sompek den ubah ngan 9w2YR dimano lagu APO DAK DIKATO (BLUES GANG)
lirik diubah oleh Pak Yop dan saya...untuk menghilangkan raso ponek jo...maaf lah orang nogoie dan pencipto lagu tu ah...den ubah lirik eh..sowwyyy
"Poie Kayuh,naik basikal.....
tongah hari..sampai nogoiieeee....
apo dayo...naik basikal...apo nak dikato...
sampai kek PD,nak makanlah nasiiii,..... yang milah buekkan....
"lopeh makan,nak kayuh laieee...
poie Melako...jumpo Hang Jobat (Hang Jebat)
bla...blaa.... blaaa...
(maaf lain agak melampaoiiiiee...
hi hi hi....
ok saya teruskan kayuhan pada jam 3,lebih kurang lah....untuk sampai kan kedestinasi seterusnya iaitu Kuala Linggi...dan sampai jer disana saya capai air sebotol...terus jumpa rakan saya hormati 9w2CKH dimana beliau bagi saya satu ubat untuk sapu supaya elakkan kaki kejang...best lah ubat tu..berangin jer...saya nak cari ubat tu..tapi tak ingat lak nama dia..9W2CKH kalo baca..tolong belikan saya satu...nanti saya bank-in duit eh...hehehehe
dan difahami basikal diangkut lagi untuk mengejar masa ke Stadium Hang Jebat,Krubong Melaka untuk check point berikutnya...dan kayuhan bermula dari situ untuk terus sampai ke Hutan Rekeasi Ayer Keroh..dan menunggu rakan2 kayuhan dari Pelangi,JOHOR (Club Commercial Radio JB)..dimana saya dapat lepak bersama beberapa rakan ham dari MELAKA dan juga ada sorang mamat dari TAIPING..ntah cam ner dia bleh sesat dalam kayuh tu pun tak tahu..rupanya dia ikut dari stadium..siap bawa anak dia lagi...turut berkayuh bersama...

so jam 5.30PM rakan2 PELANGI sampai..dan teruskan berkayuh ke Litar go-kart di Ayer Keroh yang mana dirasmikan pada hari yang sama..sampai jer ada polis dan krew Litar itu suruh pengayuh2 masuk kedalam litar...sebelum masuk tu disambut oleh Ketua Menteri Melaka
YAB DATUK SERI HAJI MOHD ALI BIN MOHD RUSTAM dan terus kayuh satu pusingan dalam track..sempat lumba dengan semua pengayuh sekali...tapi tak sempat nak dapat no. satu...sebab dah tak larat...hahahaha...

so itu saja ceritanya...
maaf kali ini cerita pasal kayuh saya jer...tapi gambar belum dapat lagi...sebab saya tak bawa camera...nak cari gambar pada rakan2 saya yang amik gambar kayuhan PRADAS 2 ini...nanti saya masukkan...

thanks to PRADAS kerana memberi kesempatan pada saya untuk turut serta...dan INSYALLAH kalo dijemput lagi berkayuh...saya nak join lagi lah.dengar2 khabar angin sebelum menjelang Bulan Puasa kayuh ke pantai timur..so nak kumpui duit lah , sebab nak ikut kayuh tu..janji abg2 OKU saya tu ada...saya nak makan bersama abg2 OKU saya itu...selera lah makan bersama mereka...tak makan ngan YL pun takpa cam tu..

Oh lupa..pada MAK,AYAH saya...yang sponsor saya untuk sertai KAYUHAN nie...thanks to you Mak..SELAMAT Hari IBU...semoga panjang umor dan dimurahkan rezeki buat Ayah ku jua...
9W2ENE- yang sudi bawa kereta D-MAX dia...

73 de 9m2aur

P/s: lama tak cerita CW...
saya nak kejar plak kepada CW'er yang akan duduki peperiksaan kod morse/cw test yang di jangkakan pada bulan sembilan nie...setakat nie ada 5 orang yang agak2 rajin tanya pada saya...tapi kalo dia senyap tak tahu ler...saya seronok batch sebelum nie dimana 9W2JEN , 9W2LLK , 9W2MZR dan beberapa lagi rakan yang selalu bertanyakan malah telefon saya...tapi bacth kali nie cam nak senyap jer..yang sorang pergi bercuti kat Pulau Pangkor..senyap juga..ada YL tu sorang pun manjang jer sibuk...kalo hang baca...jangan kecik hati nah...tak tau lah kalo hang nie hati kecik,telinga nifffiisss...cam aku....huhuhuhu

bye....
bye all....

Wassalam

1 comment:

9W2OZA said...

Askum abg ,nie saya Amir yg sembang gan abg mse di kayuhan pradas tuh.di bawah nie ade email saya,jadi kalu free abg leh lah tunjuk ajar kat saya untuk saya mempelajari code morse.tq.

email:msas12_13@yahoo.com.my