Wednesday, March 31, 2010

Cara CW QSO



Assalamualaikum
Salam Sejahtera..


Sekali lagi post malam tadi QSO dengan 9M2RIE pembakar semangat aku untuk mendalami CW QSO...hi hi hi..
CIkgu RAHMAN 9M2AR...saya nak baju....saya dan AMRI akan datang...18wpm...INSYALLAH
73

Ulangan POST


Malam tadi saya dapat chat dengan seorang yang saya tunggu2 beliau untuk amik CW ni...dah berapa kali ajak..macam2 alasan yang diberi...tapi rasa seronok beliau dah terbuka hati nak amik CW test akan datang nie...
Seperti apa yang dijanjikan post kali ini mengajar cara2 QSO dalam bentuk CW di freq.

Sebelum panggil atau buat CQ call monitor dulu frequency free ke tidak
lepas dah confirm tak ada sesiapa guna send ? DE 9M2AUR K atau QRL? DE 9M2AUR K
lepas tu tak ada sesiapa jawab mula panggil CQ CQ CQ DE 9M2AUR 9M2AUR K
kalau Cikgu Rahman jawab dia akan send 9M2AUR DE 9M2AR K
hang pula nanti akan send RR 9M2AR DE 9M2AUR FB TNX CALL BT SLMT PTG CIKGU UR RST IS
599 5NN HW CPY? 9M2AR DE 9M2AUR KN.

Kalau hang hantar endingnya KN Maksudnya hang tak nak lain-lain stesen intrupt hang punya QSO
dengan AR.
RR maksudnya roger/recieved
FB-Fine bznes
HI HI- tu gelak atau ketawa dalam cw selalunya HI dihantar sebanyak 2 kali

OK OK =Selalunya OK di hantar masa tak ada idea......macam bila kita bercakap kita selalu kata errrrrr.......
BT-Macam perenggan permulaan ayat yang baru
Contoh CIKGU DAH MINUM PTG KE BELUM? BT SAYA BARU SAJA MINUM DAN MAKAN KUIH
TADI BT bla... bla... bla...

Masa nak sign kita akan hantar TNX FER CW QSO HPE TO CUAGN 73 9M2AR DE 9M2AUR SK E E

K-Bermaksud over
KN-Bermaksud over QSO anda tidak mahu diganggu oleh mana-mana setesen,secara automatik
mana-mana setesen yang dengar mereka tak akan ganggu QSO yang sedang berlangsung.

BK-Maksudnya break,kebiasaannya BK dihantar diikuti dengan callsign contohnya BK DE 9M2AUR K
Bila QSO lebih daripada satu setesen contohnya Bang Man pun ada hang kena hantar 9M2AR/9M2MGL DE 9M2AUR K.

Watak:
Maaf guna Bang Man 9M2MGL Cikgu CW saya dan ini ayat dia lah...saya curi jerk...hehehe
9M2AR - Cikgu Rahman

ok all the best...
Salam
73 de 9m2aur sk eee

7 comments:

9W2BAL said...

gud info, tak sabar ni nak qso cw di hf....

9M2AUR said...

ape lagi...jom kayuh bang...kayuh

Donny said...

Rasanya cikgu Rahman sudah lama tidak terdengar di HF... really missed my sparring partner in CW, BTW have no HF antenna for the time being.
73 de YB6LD

9M2AUR said...

ada bang Donny...kami biasa di 7.130...tapi kalo CW 7.015....emangnya udah lama juga tak ketemu sama bang Donny ya kan...kangen juga sama kamu donk..hehehe

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

蚵仔麵線Jeff said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI