Friday, November 6, 2009

APRS Issue.....

Assalamualaikum
Salam Sejahtera....

lama tak post kat blog ni...baru2 nie di gempurkan sekali lagi issue class of emission of APRS Communication dimana kelas untuk mod Packet Communication adalah :

RTTY: FSK/AFSK - guna F1B/F2B
APRS: AFSK(1200bps) - guna F2D
GMSK (1600bps) - guna F1D

ok memang betul apa yang dikatakan class of emission yang terdapat dalam AA kita tiada untuk kelas f1d dan f2d...baik pun 9M atau 9W....
persoalan saya disini kenapa setiap kali perkara yang berlaku selepas kejadian....atau selepas orang dah ramai berminat , kemudian baru timbul isu2 tak kene seperti issue sekarang ini.... dan membuatkan para2 peminat APRS ini takut....saya jadi hairan kenapa isu seperti ini selalu berlaku disana...kalo kita kaji2 semula ia datang dari satu tempat nun jauh disana...isu2 ini semua dari sana...kenapa tak datang dari tempat lain...i means issue yang melibatkan pada pihak atasan ini selalu datang dari sebuah negeri sana......

saya Harap pada semua rakan2 yang ada pasang igate di rumah...supaya tidak off dan active semula your igate,digipeater,and s-gate for packet communication...

jangan layan issue tu semua...
pedulikan...

9w2tpt - off (i hope come to on back your i-gate)
9w2rut - give time to on your i-gate...(hahahahaha)
any more i gate...? lets to on your i gate back....

73s
de 9M2AUR

4 comments:

9W2RIE said...

salam aimil, apa isu pasai APRS. Aku tak pasti la pulak. let me know what happen?

Zek@9w2pro said...

Pasal Class of Emission bang. APRS tak termasuk sama sekali. Tapi apapun, perkara ini boleh rujuk pada MCMC tiada masalah seperti yang aimil katakan. As long kita buat eksperimen yang mendatangkan manfaat pada masyarakat insyaAllah.

9w2lcd-musa said...

aimil, aku nak start aprs hobby lak..boleh bagi guide nak setup ka ? budget?

9W2PJU said...

nun di sana tu merujuk kepada negeri mana ?