Thursday, June 11, 2009

cara untuk dapatkan RHYTHM CW (morse code)

Assalamualaikum
Salam Sejahtera


maaf agak lama kita tak jumpa dengan cerita CW ini....
kerana agak QRL dengan melayan perasaan dan hati ini....

ok...
kali ini cerita mengenai cara untuk dapatkan rhythm CW ini....
minggu sudah eyeball dengan 9M2WT dan beberapa lagi rakan ini menceritakan tentang cara untuk dapatkan rhythm.Cara ini saya pernah gunakan dulu dimana agak bersesuaian dan harus peka dengan setiap huruf dalam sesi pembelajaran kita.
Kepada sesape yang menggunakan software CW_player boleh bermain quiz dengan speed WPM dia pada kelajuan yang lebih tinggi...contoh untuk kita dapatkan lebih mudah pada 12WPM dengan kita belajar pada kelajuan 18WPM apabila kita telah mengenali setiap bunyi huruf tersebut...
Ini kerana untuk kita membiasakan dengar rhythm dia pada bunyi *dit*.* di kelajuan 18wpm
dan cuba dapatkan rhythm dia...seperti:
V V V ...- ...- ...- cuba dengar pada kelajuan 18WPM dan bezakan pada 12 WPM...
huruf S dan H ... .... , ... .... pada kelajuan 18WPM dan bezakan pada 12WPM

bagi huruf yang yang mempunyai *Dah*-* cuba reduce sedikit pada kelajuan 16WPM untuk kita dapatkan rhythm bunyi *dah*-* tersebut...
Q dan Y --.- -.-- , --.- -.-- bezakan 16wpm dengan 12WPM
P dan J .--. .--- , .--. .---
dan seterusnya

Selamat mencuba
de 9m2aur

email: 9m2aur@gmail.com

2 comments:

Zek@9w2pro said...

Apa kene mengena dengan buah kelapa daaaa???

AiMiL said...

saja jer layan kan gambar buah kelapa tu..huhuhu...cam ner zek..rindu juga kat hang,..huhuhuhu